یک سوال قبل از ورود به محیط کار چه باید کرد؟ امام علی علیه السلام می فرماید: الفقه ثُمَّ المتجر. اول فقه بیاموزید بعد تجارت کنید.
کد خبر: 12263
تاریخ انتشار : شهریور ۱۹, ۱۳۹۳
همه میدانیم که:
قبل از خواندن نماز و قرآن باید وضو گرفت.
قبل از ورود به مسجد باید بهترین لباسها را پوشید، وضو گرفت و خود را از هر آلودگی پاک کرد.
قبل از رفتن به مهمانی باید میزبان را از آمدن خود مطلع کرد و بهترین لباسها را برای مهمانی به تن کرد.
قبل از رفتن به مسافرت باید بلیط تهیه کرد و وسایل و امکانات لازم را مهیا نمود.
قبل از …..
اما قبل از انتخاب شغل چه باید کرد؟
آیا در انتخاب شغل به مقدمات و آدابی نیاز است یا اینکه تنها انتخاب کافی است؟ در گذشته هر کس هر شغلی را که انتخاب مینمود قبل از ورود به آن شغل مقدماتش را انجام میداد: آموختن احکام اسلامی در حوزه کسب و کار، راه های کسب حلال، تشخیص کسب حلال از حرام، امانتداری، تعهدکاری، ترجیح رضای خدا بر سود بیشتر، داشتن اخلاق در کار (طماع و حریص نبودن، توکل بر خدا، کاری بر ضرر خلق خدا انجام ندادن)، …
اما در این دوره افراد جویای کار قبل از انتخاب شغل چه مقدمات و اعمالی را پست سر می گذارند؟ آیا تا به حال به این فکر کرده اند که کسبشان مورد رضای پروردگار است یا نه؟ یا تا چه اندازه احکام و دستورات الهی را انجام میدهد یا زیر پا میگذارند؟
امام خمینی رحمه الله علیه میفرمایند: واجب است بر هر کسی که تجارت میکند و سایر معاملات را انجام میدهد، احکام شرعی آنها را و مسائل مربوط به آنها را یاد بگیرد تا معاملات و تجارتهای صحیح و باطل را بشناسد.
عدم تربیت شغلی در جامعه
امروزه در جامعه تنها چیزی که در حوزه مشاغل در نظر گرفته نمیشود همین آداب و احکام ورود به شغل است. از همان دوران دبیرستان فرزندان را با مشاغل و حرفه های متعدد و متنوع آشنا میکنند تا با ورود به عرصه کسب و کار دچار مشکل نشوند ولی هیچ وقت در کنار این آموزشها، برای آنها تربیت شغلی در نظر گرفته نمیشود. تا به حال در هیچ یک از دورانهای تحصیلی، آموزشی به نام آموزش احکام اسلامیِ مشاغل وجود نداشته است تا از این طریق جوانان و نوجوانان با احکام و وظایف خود در زمینه کسب و کار آشنا شوند:
۱- بدانند که محیط سالم کاری و ایمن از نظر اسلام محیطی است که در آن نامحرمان حدود و حریم روابط و نگاه را حفظ کنند.
۲- در برخورد با ارباب رجوع و مشتری باید حیا و عفت را پیشه کنند.
۳- بفهمند که اگر عملی باعث ترویج فحشا و بیعفتی در جامعه میشود درآمد آن کار حرام است حتی اگر در آن زحمت بسیار کشیده باشد.
نه تنها آموزش و پرورش که حتی برخی از والدین نیز به این مسأله بی توجهند و تمام همّ و غمشان تنها در این است که شغلی مناسب با تحصیلات و شأن خانوادگیشان برای فرزندان انتخاب کنند اما اصلاً به این توجه ندارند که این شغل انتخاب شده تا چه اندازه با آموزه های دینی مطابقت دارد، محیط کار از لحاظ استانداردهای اسلامی سالم است یا نه ـ یعنی حیا و عفاف در میان کارمندان نامحرم وجود دارد یا اینکه حریم روابط رعایت میشود ـ حدود واجبات و محرمات در این کسب و کار کجاست، حلال و حرام کار در چیست و هزاران سؤال دیگری که هر خانوادهای که دلسوز فرزند باید قبل از هر انتخابی به دنبال پاسخ آنها باشد.
پس چه خوب است که والدین قبل از هر عمل و اقدامی، ابتدا به فکر دین و اخلاق فرزندان باشد و سپس به دنبال کار سالم و مناسب برای تأمین معیشت فرزندان بروند.
متن کامل سخنرانی آیت الله آقا مجتبی تهرانی در باب تربیت شغلی اینجاکلیک کنید.
دیدگاه