یکی از احکام اسلامی که کشور ما به دنبال گسترش و نهادینه کردن آن در سطح جامعه است، «حجاب و عفاف» است که در این خصوص نظر یک کارشناس ارشد حقوق و چند تن از شهروندان را جویا شدیم؛ همه با قوانین حجاب موافقند اما برخی با ایجابی بودن آن موافقتر!
کد خبر: 22415
تاریخ انتشار : تیر ۲۵, ۱۳۹۴
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی باحجاب، حجاب و عفاف مختص جنس خاصی نیست و تمام شهروندان اعم از مرد و زن باید آن را رعایت کنند؛ اما حدود آن به جهت ویژگیهای روحی و جسمی دو جنس متفاوت است.
از ابتدای انقلاب تاکنون سیاست ها، قوانین و مقررات متفاوتی در حوزه عفاف و حجاب وضع شده است که در این گزارش نمیگنجد؛ اما آب دریا را اگر نتوان کشید/ هم به قدر تشنگی باید چشید.
نظری (حقوقدان): قوانین بازدارنده وجود دارد تا آرامش روانی یک جامعه تأمین شود
به این دلیل و به بهانهی روز حجاب و عفاف و احترام به حقوق شهروندی، مصاحبهای با خانم ” زهره نظری، کارشناس ارشد رشته فقه و حقوق” و فعال در امور فرهنگی داریم.
+باحجاب: اصول حقوق شهروندی چیست؟
*نظری: اصول حقوق شهروندی، مواردی است که اگر شهروندان یک شهر و یا اعضای یک جامعه آن ها را رعایت کنند، موجب نظم در یک جامعه و در نتیجه داشتن زندگی بهتر و باکیفیت تری میشود. مثلا میتوانیم به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی اشاره کنیم که تمامی اساتید و شهروندان بر روی آن اتفاق نظر دارند و از سوی دیگر ما اصول شهروندی در خصوص رعایت حجاب داریم که متاسفانه مردم کمتر به آن اشراف دارند.
+ آیا آرامش روانی در فقه و حقوق ما تعریفی دارد؟
*در حقوق تا جایی که میدانم به صورت مشخصی آرامش روانی در نظر گرفته نشده است اما در فقه، بهداشت و آرامش روانی مدنظر است که حقوق کشور ما هم از آن تأثی میگیرد. مثلا حوزه پوشش از منظر بهداشت روانی جامعه قابل بررسی است و منطبق با حقوق شهروندی کشور ما است.
+آیا حجاب را میتوان از نظر حقوقی مورد بررسی قرار داد؟
*در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب، امام خمینی (ره) بنا به درخواست عمومی و پس از پذیرش جمهوری اسلامی از سوی مردم قانون حجاب را در مکانهای عمومی و سازمانها، لازم الاجرا اعلام کردند و در سال ۱۳۶۲ از سوی مجلس این قانون تصویب شد که عدم رعایت حجاب در اماکن عمومی و جامعه، مجازات درپی دارد. بعدها به موجب ماده ۶۳۸ قانون مدنی، هر کس عملاً در انظار، اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند علاوه بر کیفرعمل به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا ۷۴ ضربه شلاق جریمه میشود و اگر مرتکب عملی شود که نفس آن عمل دارای کیفر نباشد ولی عفت عمومی را جریحه دار کند فقط به حبس از ۱۰ روز تا دو ماه یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم میشود. این قوانین بازدارنده وجود دارد تا آرامش روانی یک جامعه تأمین شود که تا این حد زمینه فساد و آسیب به افراد و خانوادهها گسترده نشود.
+ آیا نحوه داشتن حجاب در قوانین ما مشخص شده است؟
*همانطور که گفته شد زیربنای حقوق اسلام فقه است که حکم بر پوشیده شدن زنان به ویژه در برابر مردان نامحرم دارد که به این حجاب میگویند که دارای عناوینی مانند ستر هم هست.
+ آیا قوانینی برای حمایت از فرد آمر به معروف و یا ناهی از منکر، وجود دارد؟
*قوانینی در دست تصویب هست اما اکنون به صورت مستقیم فکر نمیکنم چنین قوانینی وجود داشته باشد اما با توجه به قوانین موجود برای برخورد با فردی که انجام دهنده فعل حرامی است پس از این طریق میتوان از فرد برخوردکننده حمایت کرد.
+ آیا حقوق پوشش فقط در جامعه ایران وجود دارد یا در جوامع دیگر نیز تعریف شده است؟
*در جوامع اسلامی و شرقی وجود دارد؛ اما تا جایی که اطلاع دارم در جوامع غربی تعریف خاصی وجود ندارد که البته عرف آن ها هم برخورد میکند.
اما در ادامه نظر کلی چند شهروند تهرانی را در خصوص قانونی بودن حجاب میپرسیم.
پدری ۵۳ ساله: عمل نکردن برخی به قوانین و عدم برخورد مسئولین
آقای حشمتی با داشتن ۵۳ سال سن در خصوص این سؤال که آیا حجاب در کشور ایران وجود دارد یا خیر، گفت: تا جایی که من اطلاع دارم و در جوانیام تا حدی در جریان تنظیم قوانین کشورمان بودم، میدانم که قوانین خوبی در خصوص حجاب وجود دارد اما جای تأسف اینجاست که نه برخی به قوانین عمل می کنند و نه مسئولین برخورد بازدارنده و یا جذب کنندهای از خود نشان میدهند.
وی در ادامه اظهار داشت: باور کنید تمام مردم حتی خود افراد بدحجاب اگر آموزش صحیح مبانی اعتقادی را ببینند؛ در درون موافق این قوانین هستند، اما من که پدر ۲ دختر و ۲ پسر هستم؛ اهتمام زیادی برای آموزش فراگیر مبانی دینی درمیان مسئولین نمیبینم! اما مهم تر از آن، جمع کردن لباسهایی است که هدفدار در تولیدیهای خودمان برای بیحیا شدن جامعه تولید میشود و برخورد جدی از سوی قانون انجام نمیگیرد.
مربی تربیت بدنی: موافق قوانین ایجابی ام
همچنین مصاحبه دیگر با خانم مریم ۴۰ ساله که مربی تربیت بدنی آموزش و پرورش هست؛ ایشان معتقدند، قبل از توجه به قوانین تک به تک اعضای جامعه که دارای پوشش بهتری هستند در جذب دیگر افراد برای هدایت به راه درست و تشویق آن ها به داشتن پوشش هنجار، سهیم هستند. مثلا من به عنوان مربی وقتی با پوشش چادر وارد مدرسه میشوم با توجه به این که رابطه صمیمی با دانشآموزان دارم نحوه نگاه دانشآموزانم منرا متوجه این میکند که آن ها هم به چادر دید مثبتتری پیدا کردهاند.
این مربی با اعلام عدم توافقش برای تصویب قوانین سلبی برای برخورد با بی حجابها، اذعان داشت: من موافق با تصویب قوانین ایجابی و آموزشی در این زمینه هستم. چون واقعا چهره کنونی حداقل شهر تهران با یک کشور اسلامی فاصله دارد و غیر از آن زیبا هم نیست.
سیما ۱۹ ساله: اگر دلایل حجاب را بدانم، شاید تیپی در این مسیر بزنم!
سیما ۱۹ ساله که با شال و مانتو برای خرید در میدان بهارستان آمده بود؛ از وجود قوانین در خصوص حجاب اظهار بیاطلاعی کرد. اما گفت: خوب است که حجاب علاوه بر اسلام وارد قوانین ما هم شود اما من به شخصه دوست دارم قبل از آن بدانم که واقعا چرا خداوند این قوانین را بر ما واجب کرده؟ و چرا همه باید حجاب داشته باشند؟
وی افزود: من خیلی به مبحث حجاب فکر نکردهام و برایم بیشتر تیپم در جامعه اهمیت دارد. اما اگر بدانم که واقعا دلایل محکمی در خصوص حجاب وجود دارد، خوب شاید تیپم را در مسیر حجاب بزنم.
دیدگاه