باید گفت گاهی استفاده از ابزاری چون لباس بدننما، کفش پاشنه بلند، لاک و استفاده از رنگ قرمز در این فیلمها نه تنها پوشش حساب نمیشود بلکه به عنوان عاملی که به غایت موجب تحریک جنسی میشود بوده و شاید اگر نگوییم بدتر از برهنگی است در همان حد محرک است. حتما شما خواننده گرامی […]
کد خبر: 2306
تاریخ انتشار : مهر ۲۳, ۱۳۹۲
باید گفت گاهی استفاده از ابزاری چون لباس بدننما، کفش پاشنه بلند، لاک و استفاده از رنگ قرمز در این فیلمها نه تنها پوشش حساب نمیشود بلکه به عنوان عاملی که به غایت موجب تحریک جنسی میشود بوده و شاید اگر نگوییم بدتر از برهنگی است در همان حد محرک است.
حتما شما خواننده گرامی با مسعود ده نمکی و فیلمهایی که تا کنون ساخته آشنایی دارید و این هم معلوم است که وی فیلمهایی با میزان اکران بسیار بالا تهیه کرده و در جذب مخاطب تا حد زیادی موفق بوده است. در فیلم اخیر وی که به نام ” رسوایی ” در نوروز امسال به نمایش درآمد، شاهد پوسترهایی بودیم که عکس کفش پاشنه بلند قرمزی خودنمایی میکرد که جزو دومین فیلمهای سینمایی ایرانی ـ بعد از فیلم ” دختری با کفشهای کتانی ” ـ است که با محوریت کفش به موضوع پرداختند.
خلاصهای بر داستان فیلم رسوایی:
داستان این فیلم دربارۀ دختری به نام افسانه است که در آستانه کشیده شدن به فساد اخلاقی، در پایین شهر تهران همراه خانواده فقیرش زندگی میکنند. وی از نعمت پدر محروم بوده و با پوششی نامناسب (لباسهای جلف و بدن نما، روسری قرمز و کفش های پاشنه بلند قرمز) و با آرایش بسیار غلیظ و محرک در کوچه وخیابان های بالای شهر با طنازی و دلربایی به اخاذی و جیب بری میپردازد. در این میان جوانکی لات عاشق اوست و یک حاجی بازاری مشهور هم که به علت بدهیهای پدر افسانه چند سفته گرو گرفته است با سوء استفاده از طلبکار بودنش از خانواده دختر، قصد ازدواج با او را دارد و خلاصه اینکه در این گیر و دار ، افسانه چکها را از او میدزدد و در حالی که از دست پلیس فرار میکند، برای نجات خود ندانسته وارد خانه پیرمرد پارسایی که خود استاد اخلاق و امام جماعت محل است و برای او ایجاد درد سر میکند و این شیخ که دارای چشم بصیرت است نجات این دختر را از مهلکه فساد، وظیفه خویش دانسته و آن را به عنوان یک امتحان الهی قلمداد میکند و……
هدف از بیان این فیلم:
قصد اصلی ما از بیان موضوع این فیلم جدا از تمامی نقدها و تحلیل ها (از جمله عدم رعایت این نکته که انسان نباید خود را در معرض تهمت قرار دهد) که براین فیلم وارد است عبارت است از؛” نوع خاص پوشش و آرایش این دختر”.
فیلم با صدای اذان شروع شده و حالتی عرفانی را در ابتدای کار به مخاطب القاء میکند و بعد از چند پلان روی پای افسانه که کفشهای قرمز پاشنه بلند پوشیده زوم میکند و وی مانند راه رفتن مدلها در سالن مد لباس، پا در کوچه گذاشته و نگاه همه را مجذوب خود میکند !!! و در این بین با حرفها و حرکات و عکس العملهای مختلف افراد محل روبه رو میشود که همه او را به بدنامی یاد میکنند.
ابزاری که در این فیلم توسط ده نمکی برای نمایش تمام نمای یک زن مشکلدار نشان میدهد هدف اصلی ما در این نوشتار است . وی بیان میدارد که: “هدفم از استفاده از این آرایش غلیظ و لباس و کفش های مهیج قرمز برای این بود که دوست ندارم زنان در فیلمهایم با موهای پیدا حضور پیدا کنند !!! (بماند که آیا فقط ظاهر شدن مو مشکل بی عفافی و بیحجابی است ؟؟!!!! آیا فاکتورهای دیگر نظیر آرایش و لباس محرک و کفشهای پاشنه بلند با رنگ محرک از بیرون گذاشتن مو توسط یک زن برای تحریک مردان و عمل منافی عفت کافی نیست ؟؟؟)
حرف اصلی، استفاده افسانه از رنگ قرمز برای لباس و کفشهایش است که در ابتدای فیلم به عنوان دختری بدنام شناخته شده است و به مرور زمان و با ارشادات مستقیم و غیر مستقیم حاج یوسف (شیخ عالم) کم کم به رنگ سفید در میآید .
استفاده از رنگ قرمز توسط زن از دیرباز عاملی برای تحریک غریزه جنسی مرد بوده و هست و این دختر در این فیلم با پوشیدن این موارد سعی در جلب توجه مردان و جوانان از طریق این نوع پوشش میکند. چراکه این نماد سیگنالهای جنسی قوی ارسال میکند .
کفشهای قرمز پاشنه بلند:
آنچه که نه تنها در فیلم بلکه در پوستر فیلم هم مورد استفاده قرار گرفته کفش پاشنه بلند قرمز است که باید اذعان داشت که نماد اصلی فیلم که مخاطب را به سمت خود جذب میکند است. کفشهای قرمز پاشنه بلند اغلب به عنوان یک نشانه جنسی یا سکشوال فتیش در نظر گرفته میشود. فتیش عبارت است از شیئی که متبادر و انتقالدهنده حس جنسی به ذهن مخاطب است. و در اینجا کفش قرمز فتیشی برای بروز حس جنسی و نمادی واضح در مخاطب میباشد.
فتیشیسم در لغت یعنی شیء پرستی، ولی از لحاظ جنسی عبارت از احساس جنسی است که توسط یک شیء برانگیخته میشود و ده نمکی در این فیلم از این نمادها که به حق باید گفت چند برابر نمایش موهای یک بازیگر کارگزار است!!! استفاده کرده و به خوبی توانسته است جلف بودن و در معرض لقب بیقید و بندی و لا ابالی بودن یک زن و باعث بدنام شدن او حتی اگر به خودی خود زن پاکدامنی باشد را فراهم کند و اگر از این حیث به مسئله نگاه کنیم متوجه میشویم که این ابزار بهترین ابزار برای نمایش یک زن با چنین خصوصیاتی است.
فیلم”در کفش هایش” نوشته لین هویی است که در نقد فیلم فمینیستی صورت گرفته است که پژوهنده مذکور معتقد است کفش پاشنه بلند به عنوان نوعی المان جنسی ـ تجاری در این فیلم نیز مورد استفاده قرار گرفته است .
باید گفت گاهی استفاده از ابزاری چون لباس بدن نما، کفش پاشنه بلند، لاک و استفاده از رنگ قرمز در این فیلمها نه تنها پوشش حساب نمیشود بلکه به عنوان عاملی که به غایت موجب تحریک جنسی میشود بوده و شاید اگر نگوییم بدتر از برهنگی است در همان حد محرک است .
آرایش غلیظ، مدل راه رفتن و جویدن آدامس با حالتی خاص، برانگیزاننده و محرک، نمادهایی است که بر خلاف خواسته دهنمکی که کلا قصد بیان معصومیت و بیگناهی و پاکدامنی افسانه را دارد جور در نمیآید چرا که اگر کسی پاکدامن و معتقد باشد نباید از چنین ابزار و لباسهایی برای پوشش خود در جامعه استفاده کند و این به نوع خود بزرگترین اشکال این فیلم است و بهتر بود او را فاسد معرفی میکرد و آن شیخ پارسا او را هدایت میکرد آن هم نه به طریقی که خود او نیز مورد تهاجم و تهمت قرار بگیرد .
نتیجه:
اگر در آخر این فیلم در کنار آیه “عاقبت از آن پرهیزکاران است” این را هم مینوشت که؛ “خود را در معرض تهمت قرار ندهید” فیلم تا حد زیادی بار معناییش بالا میرفت. لذا اگر دختران و زنان ما بفهمند که حجاب، آنها را از قرار گرفتن در معرض چنین اتهاماتی مصون میدارد و بوی عطر عفاف و رنگ زیبای خدا در اعمال و رفتار، بسیار دلنشینتر از لباس محرک، آرایش غلیظ، وبوی ادکلن که همگی تصنعی است میباشد، هیچگاه خود را در گروه چنین افرادی و در معرض تهمت بیعفتی قرار نمیدادند !!!
دیدگاه