هفتاد وهشتمین سالگرد شهادت بیش از هزاران نفر مردم و زوار حرم رضوی در مسجد گوهرشاد را به سوگ همراه با عزت ، غیرت و شجاعت و اقتدار در حالی سپری می کنیم که ذهن مامعطوف تاریخی است که نهان و آشکارش موجب تاسف و تعجب است.
زنان و مردان ایرانی در حالی در اعتراض به تغییر فرهنگ و پوشش به خاک وخون غلتیدند که عامل این تفکرات و دین زدایی در ترکیه خود در عمل به گونه ای دیگر اقدام می کرد.
کسی که نوع حکومت و منش فکری و فرهنگی و دین زداییش از زندگی اجتماعی مردم هدف وآمال شاه پهلوی بود.
مصطفی کمال آتاتورک در راستای بالا کشیدن نژاد ترک پس از حکومت عثمانی به اشتباه راه دین زدایی را در پیش گرفت و رضا خان هم با نسخه برداری از آن با شیوه قلدر مابانه آن را در کشور پیاده کرد که عواقب شومی را از جمله کشتار مردم در مسجد گوهرشاد در پی داشت.
مصطفی خان به بهانه تجدد و تمدن و به جهت تشویق زنان به برداشتن حجاب می گفت :خودتان را به جهان نشان دهید و رودررو به جهان بنگرید. ودر یک خیزش نرم تفکر لاییک و بی حجابی را درمیان جامعه ترکیه آن زمان ترویج داد.
عکس هایی که از حضور لطیفه خانم همسر آتاتورک در آرشیوها موجود به خوبی نشان دهنده حجاب همسر مروج بی حجابی در منطقه است.در بیشتر عکس هایی که امروزه از وی موجود است در همه جا پوشش و حجاب وی جزو اصلی حضور اجتماعی او بوده است.
آنچه که اسناد و تاریخ معاصر به دست می آید وی در بحث منع حجاب و برداشتن روسری از سر زنان ترک به هیج وجه از شیوه های خشونت و زور استفاده نکرد و این امر بیشتر در نواحی مسیحی نشین و اروپایی ترکیه مثل آنکارا و استانبول پیاده شد امری که توسط رضا خان در ایران به واسطه تعقیب و گریز وکشتار مردم در مسجد گوهرشاد پیگیری شد.
برداشت رضا خان ازتمدن غرب فقط مصادیق ظاهری آن بود چرا که اخلاق منش و رفتارش در اداره حکومت و خانوده اش نشان از نفوذ افکاری با ریشه روانی و افکاری آنارشیسم مانند بود.
یکی دیگر از وجوه جالب حجاب لطیفه خانم این است که دولت لائیک ترکیه در سال های اخیرسعی کرده تا محجبه بودن لطیفه خانم در ملأ عام را نادیده بگیرد و بیشتر برخی تصاویر بی حجاب او که به نظر می رسد در خانه و یا در جمع های خصوصی گرفته شده است را به عنوان تصاویری از لطیفه خانم منتشر سازد. گاهی نیز تلاش کرده اند تا برخی تصاویر لطیفه خانم را که با حجاب کامل در کنار آتاتورک ایستاده حذف کنند. همچنین گاهی برخی زنان بی حجاب حاضر در کنار آتاتورک را به جای لطیفه خانم جا زدند از جمله دختر خوانده وی، عفت اینان، که به نظر می رسد به جای همسرش که محجبه بود گاهی از وی به عنوان یک چهره تبلیغاتی بی حجاب بهره می برد.
با نگاهی به : تجدد به رسم آتاتورکی ورضاخانی، ماهنامه زمانه، سال هفتم، شماره ۷۵-۷۶، آذر –دی ۱۳۸۷
دیدگاه