واقعیت ماجرا این است که آدمهای زیادی در عرصه هنر برخلاف جریان آب شنا کرده و در جاده توحید حرکت کرده اند؛ اما حیف که این آدم ها کمتر شناخته شده اند.
کد خبر: 6917
تاریخ انتشار : فروردین ۱۸, ۱۳۹۳
کدام «هنرمند»؟
برخی ها تصور می کنند که در زمینه هنر، طرفداران انقلاب اسلامی بیشتر برخورد سلبی کرده و خود قادر به تولید آثار هنری آنهم با تعریفِ هنر اسلامی و دینی، نیستند. اما واقعیت کاملا عکس این موضوع است.
در واقع به دلیل تبلیغات و وفور آثار ادبی ـ شعر و رمان ـ از سوی نویسندگان و شاعران متعهد و انقلابی، تقریبا شناخت خوبی از شعر و ادبیات انقلاب اسلامی وجود دارد. اما در مقابل به دلیل کمتر گفتن از آثار دینی و متعهدانه هنرمندان انقلابی در عرصه های مختلف هنری مانند نقاشی، تصویرگری و کاریکاتور، موسیقی، نمایش و سینما و… شناخت بسیار محدود و کمی از آن وجود دارد.
یعنی می شود گفت واقعیت ماجرا این است که آدم های زیادی در عرصه هنر برخلاف جریان آب شنا کرده و در جاده توحید حرکت کرده اند؛ اما حیف که این آدم ها کمتر شناخته شده اند.
* «اعظم بروجردی» به عنوان یک نمایشنامه نویس و کارگردان نمایش کمتر برای عموم مردم شناخته شده است و مردم کمتر از متن نمایشنامه های متعهدانه و کارهای صحنه ای شان می دانند.
او نویسندگی تئاتر را از ۱۷ سالگی آغاز کرد. اولین نمایشنامه ای که روی صحنه اجرا برد، «معراج» نام داشت و بعد از آن نمایش های زیادی را همچون «اقلیما»، «دیوانگان شهر»، «اختر چرخ ادب» ـ زندگینامه پروین اعتصامی ـ و… به روی صحنه برد. نمایشنامه هایی که تاکید فراوانی بر پاکی و صفای باطنی انسان های خدایی دارد. او حتی در نوشتن کارهای تلویزیونی اش همچون مجموعه «پهلوانان نمی میرند» هم همین نگاه پاک و عفیفانه را نسبت به انسان، زن و خانواده دارد.
*دکتر «پیروز ارجمند» که در زمینه علم موسیقی، شناخت مقامهای موسیقی و مهمتر از همه شناخت موسیقی حلال و حرام استادی تمام عیار محسوب می شود؛ برای عموم فردی ناشناخته و گمنام است. جالب است که ایشان تخصص ارزشمندی همچون «شناخت مقام های موسیقی در تلاوت قرآن» را دارد.
و یا در همین زمینه موسیقی نام آیت الله «علی ریاحی» به عنوان استادی کامل در زمینه فقه استدلالی در موسیقی کاملا ناشناخته است.
*منیژه آرمین؛ همچنین متاسفانه در زمینه «مجسمه سازی» و آثار تجسمی نام هنرمند متعهدی چون «منیژه آرمین» کمتر برای عموم شناخته شده است. البته خانم آرمین نویسنده هم هست و آثار نوشتاری زیادی هم دارد.
و یا در زمینه تصویرگری و کاریکاتور نام هنرمندان متعهد و انقلابی چون «محمدحسین نیرومند»، «سیدمسعود طباطبائی» و «مازیار بیژنی» به عنوان قله های هنر عفیفانه و متعهدانه در این عرصه کمتر در میان عامه مردم معروف شناخته شده است.
مازیار بیژنی
حتی گرچه در زمینه نگارگری و مینیاتور آثار استاد گرامی «محمود فرشچیان» برای عموم شناخته شده است ولی در بخش هنر نقاشی، آثار انقلابی استاد ارجمندی چون دکتر «کاظم چلیپا» در میان عامه مردم چندان معروف نیست.
البته باید در زمینه هنر خطاطی جدا این خوشحالی را داشت که این شاخه از هنر همیشه در دست هنرمندان متعهد و دین مدار بوده و حتی استادی چون «حمید عجمی» به توفیقاتی در زمینه ابداع سبک زیبا و تازه «معلّی» هم رسیده اند.
رضابرجی
ابوالقاسم طالبی
شهریار بحرانی
نرگس آبیار
در زمینه سینما هم وجود فیلمسازانی چون «شهریار بحرانی»،«ابوالقاسم طالبی»، «هادی مقدم دوست» و «نرگس آبیار»که از منظر توحید، دین، حیا و غیرت ملی به موضوعات نگاه می کنند، باعث افتخار جامعه سینمایی کشور هستند و یا سریال سازانی چون «داوود میرباقری» و «حمید نعمت الله»، و همچنین خیل مستند سازان متعهدی که همگی به نوعی شاگرد فکری «شهید سیدمرتضی آوینی» هستند، استادانی چون «رضا برجی» و «شهاب اسفندیاری» که همه شان از نقاط قوت هنر متعهد در بخش سینما و سیما و مستند به حساب می آیند.
و به این شکل پرداختن و معرفی آثار این هنرمندان وظیفه ای است که رسانه های متعهد بر عهده داشته و دارند تا براساس آن «هنر دینی» متبلور شود. هنری که انسان ساز است و تعالی دهنده روح؛ هنری که روح تعهد را نسبت به خدای یگانه در کالبد و جان مخاطب می دماند…
کاری از گروه دین و فرهنگ باحجاب
منابع:
۱-«نقاشی انقلاب»-هنر متعهد اجتماعی دینی در ایران-، به کوشش مرتضی گودرزی(دیباج)، انتشارات فرهنگستان هنر، چاپ اول ۱۳۷۸٫ش، فصل اول تا سوم
دیدگاه